maandag 22 september 2014

Een positief bordje!

Vandaag zijn de kinderen allemaal thuis gekomen met een "positief bordje" en hopelijk met een glimlach op hun gezicht.

Alle kinderen hadden een plastic bordje op hun rug. Op die manier kon je niet zien wat klasgenootjes op jouw bordje schreven. Dit moesten woorden zijn die je vond passen bij dat klasgenootje. Zo schreef je zelf een heleboel woordjes bij anderen en werden er een heleboel woorden bij jou opgeschreven. Na een tijdje werden de bordjes eraf gehaald en zag je iedereen stralen tijdens het lezen van deze positieve woorden! Want zeg nou zelf, lieve dingen zeggen geeft jezelf toch ook een goed gevoel!

We leren positieve aandacht aan elkaar te vragen in plaats van negatieve aandacht.






vrijdag 19 september 2014

Diagnostische gesprekken

Vandaag hebben de laatste kinderen een diagnostisch gesprek gehad met juf Ellen. We plannen met elk kind een gesprek in om de kinderen te betrekken bij hun ontwikkeling. Wat is hun doel dit schooljaar? Wat hebben ze erbij nodig om dit doel te kunnen halen? Denk aan welk materiaal, welke omgeving, wat moeten je klasgenoten, je ouders en de juf doen? En heel belangrijk wat ga JIJ doen om dit doel te halen? Verder bespreken we het welbevinden, de talenten en valkuilen van de kinderen.

Deze gesprekken vinden 2 a 3 keer per jaar plaats en zorgt ervoor dat we ons onderwijs nog beter kunnen afstemmen op de onderwijsbehoeften van onze kinderen.

Spreekbeurt

Na de herfstvakantie gaan alle kinderen in tweetallen of alleen een spreekbeurt houden. De spreekbeurten worden alleen op de vrijdagen ingepland. Vandaag hebben we alle kinderen ingepland. De datum van de spreekbeurt hebben de kinderen van juf Liset meegekregen op een blaadje. Noteert u dit alstublieft direct op de kalender. Verder hebben de kinderen een blaadje met informatie voor u als ouder meegekregen. De onderwerpen geven de kinderen volgende week aan ons door. Denk eraan een onderwerp te kiezen waar je zelf al veel over weet en wat past bij onze leeftijdsgroep.

De kinderen werken vooral thuis aan de spreekbeurt. Op school krijgen ze handvatten/tips bij het maken en voorbereiden van een spreekbeurt. Ook leren we de kinderen hoe en waar je informatie zoekt.

Creatieve middag

De eerste ronde van de creatieve middag zit erop! Dit jaar is de creatieve middag uitgebreid met dans, muziek, techniek en drama. Verder is er weer gekookt, gewerkt met papier-maché, houtbewerking, papier, druktechnieken en klei. De kinderen zijn allemaal razend enthousiast! Vandaag hebben we alle werkjes tijdens de expositie bekeken en was er als afsluiting een talentenshow waarbij we een toneelstukje en een mooie dans hebben gezien.

De groepen 5 en 6 waren de eerste ronde bij drama.......



 
bij koken................................
 
 




 
en bij techniek........................
 
 
 
 
 
En als afsluiting de talentenshow......
 

 
en de expositie................
 





 
 
 
 


Sponsorloop

Afgelopen woensdag was de sponsorloop. Wat hebben de kinderen hard gelopen! Dat was ook wel te zien aan de rode gezichten. Knap hoor! De kinderen hebben die dag allemaal een oorkonde gekregen en konden vanaf woensdag het geld ophalen. We hopen dat we bij elkaar een heleboel geld voor het goede doel ophalen. Alle mensen die gesponsord hebben, alvast bedankt hiervoor!!





dinsdag 16 september 2014

De eerste toetsen van taal en rekenen

Afgelopen vrijdag hebben de kinderen de eerste toets van taal en rekenen gehad. Bij rekenen viel op dat veel kinderen vastliepen op de tafels (keersommen) en het klokkijken. Beide onderwerpen zullen een groot deel innemen van onze leerstof in de komende blokken en zullen dan ook steeds terugkomen in de toetsen. We hopen dat de kinderen elke dag even kort (10 minuutjes) met de tafels kunnen oefenen. Klokkijken kunt u spelenderwijs oefenen. Zo kunt u regelmatig vragen hoe laat het is of hoe lang het nog duurt voordat ... enz. Als de kinderen een horloge dragen zullen ze ook sneller kunnen klokkijken. In de toets kwam zowel analoog als digitaal klokkijken voor.

De taaltoets vonden de meeste kinderen erg moeilijk. We zijn deze week hard aan het werk de moeilijkheden te herhalen en om te kijken waar het nu nog fout gaat. Bij veel kinderen ging de opdracht 'woordsoorten' nog niet goed. Ze moeten uit een zin de werkwoorden (iets wat een mens dier of ding kan doen), zelfstandige naamwoorden (mensen, dieren of dingen, je kunt er de, het of een voor zetten) en bijvoeglijke naamwoorden (zegt iets over het zelfstandig naamwoord) halen.



zondag 7 september 2014

Spelling

Een aantal kinderen hebben afgelopen vrijdag een pré-teaching boekje van spelling meegekregen. Deze kinderen vinden spelling nog lastig en kunnen a.d.h.v. dit boekje alvast oefenen met de spellingsregels die komende weken aan bod komen. Zo zijn ze voorbereid en zullen ze meer succeservaringen opdoen in de klas. Zij weten immers al wat er komen gaat. Ook hier is het weer belangrijk dat u als ouder zelf kijkt naar de hoeveelheid die uw zoon of dochter hier van gaat maken. U neemt hier zelf een beslissing in die het best aansluit bij de behoefte en mogelijkheden van uw kind.


Als u wilt weten welke woorden er dit thema aan bod komen bij de spellinglessen kijk dan
 op deyurlspagina van onze groep onder het kopje spelling bij woordpakketten thema 1.
Zo zal ik telkens bij de start van een nieuw blok de woordpakketten op de site plaatsen.
De oefeningen die de leerlingen maken op de computer hebben dan ook vaak met deze
woorden en hun spellingsmoeilijkheden te maken.

maandag 1 september 2014

Groep 5a


Even een leuke groepsfoto! Het zonnetje scheen en we hadden zo lekker gewerkt afgelopen twee weken, dat we spontaan een groepsfoto gingen maken. Helaas staat Valerie er niet op, maar we maken natuurlijk nog vaker leuke groepsfoto's.

Thuis oefenen.... hoeveel???

De afgelopen weken heb ik op meerdere vakgebieden leuke oefensites en tips gegeven. De kinderen kunnen op die manier op alle vakgebieden extra oefenen. Natuurlijk bekijkt u als ouder zelf wat werkbaar en haalbaar is voor uw zoon of dochter. Het ene kind is het andere niet en elk kind heeft weer andere behoeftes. U kent uw kind het best en kan daar dan zelf ook het best een keuze in maken om voor een mooie balans te zorgen. Ik hoop in ieder geval dat het aanbod voldoende is en de kinderen zich met plezier ontwikkelen.